Hållbar stol

Erik Gregemar, Ellen Grimborg, Nathan Somwang, Olivia Åhman, Oskar Schmidt, Christian Berglin, Olivia Tofte Abelin, Blenda Groth Albrektsson, Emma Stocklassa och Benjamin Redin

En hållbar stol: Att sitta eller inte sitta – det är frågan! Vad betyder sittandet för människan idag? Fungerar sittandet som vila eller aktivitet? 

Den här uppgiften handlar om att utveckla och formge en sittmöbel utifrån temat hållbarhet med en given förutsättningen att använda ett befintligt stolsunderrede från IKEA.

Gästlärare, Mats Aldén

– – – – – –

Vinjettbild, Barbara av Erik Gregemar, Ellen Grimborg och Nathan Somwang

Erik Gregemar, Ellen Grimborg, Nathan Somwang

Barbara

I vårt utforskande om stolens, och sittandes relation till hållbarhet har vi byggt denna loungestol avsedd för hemmamiljö. Vår utgångspunkt i det redan befintliga stolsunderredet från IKEA gav oss många frågor. Hur hållbart är det egentligen att använda ett massproducerat föremål i detta sammanhang? Genom sådana frågor kom vi att tänka på den oerhörda mängd konferensstolar, klassrumsstolar, och loungestolar som kasseras varje år.

Kanske är det möjligt att ta vara på sådana resurser och föra in dem i en mer cirkulär tillverkningsprocess som på ett strukturellt vis uppmuntrar vidare till fler hållbara initiativ? Vi kunde lika gärna ha använt oss av ett begagnat underrede i vår stol istället för det nytillverkade från IKEA.

Vår förhoppning är att denna möbel kan tjäna som ett exempel på hur design kan varieras utifrån vilka resurser som finns tillgängliga för tillfället. Eftersom åkerbruksmaterialet kan ha varierande form och förutsättningar krävs det att varje möbel anpassas efter dessa med hjälp av gediget hantverk och kunnande. Detta innebär för det första att varje möbel får ett unikt uttryck, för det andra – fokus på kvalitet och för det tredje stor flexibilitet genom att designen kan anpassas efter olika ändamål såsom ute- eller innemiljö, offentlig- eller hemmamiljö.

Material: al, stolsunderrede i stål

/ Erik Gregemar, Ellen Grimborg och Nathan Somwang

Erik Gregemar, Ellen Grimborg och Nathan Somwang

Olivia Åhman och Oskar Schmidt

Highfive!

Stolen formgavs efter tre ledord; aktualitet, funktionalitet och geometri. Aktualitet är för oss den mest relevanta utgångspunkten. Begreppet omfamnar bland annat samhällsdebatten kring hållbarhet, material och tillgångar. Funktionalitet gör stolen tillgänglig för de allra flesta. För oss är geometrins former en inspirerande utgångspunkt. För människan är dessa former tilltalande och lätta att ta in.

Tillsammans arbetade vi fram ett koncept med ett hållbarhetstänk där stolssitsen, förutom att placeras på underredet på bilden, även fungera som en sorts överrock för andra stolar, pallar eller underreden.

/ Olivia Åhman och Oskar Schmidt

Olivia Åhman och Oskar Schmidt

Olivia Åhman och Oskar Schmidt

Christian Berglin och Olivia Tofte Abelin

Hemisfär

Vi ville skapa något statiskt av dynamiska fenomen, främst med utgångspunkt i arkitektur samt rörelser som ljudvågor, naturkrafter och kroppsrörelser. Det kombinerade rygg- och armstödet består av fyra former, inspirerat utifrån kontinenter i förflyttning likt rörelsen i en omloppsbana. En snurrfunktion har adderats för att förstärka stolens karaktär.

Material: ryggstöd / armstöd och sits i al, björkstavar och mässsingstavar

/ Christian Berglin och Olivia Tofte Abelin

Christian Berglin och Olivia Tofte Abelin

Christian Berglin och Olivia Tofte Abelin

Blenda Groth Albrektsson, Emma Stocklassa och Benjamin Redin

Syrsan – möte, kontakt, balans

Stolen med ryggen fri, vars avsikt är att föra människor samman i vardagligt sittande. Syrsan strävar för att hitta balansen mellan estetik, funktion och hållbarhet. Resultatet är en stabil, men flexibel stol, hållbar både ur användnings- och miljösynpunkt.

Material: al och furu

/ Blenda Groth Albrektsson, Emma Stocklassa och Benjamin Redin

Blenda Groth Albrektsson, Emma Stocklassa och Benjamin Redin

Blenda Groth Albrektsson, Emma Stocklassa och Benjamin Redin