Making Chains

Vera Ellburg, Douglas Tillberg Bergström, Lovisa Parment, Selma Fredriksson, Hanna Eriksson, Viktoria Tjernberg, Mi Lindberg och Felicia Karlsson

Metallformgivning hade workshopen ”Making Chains”. De studerande bekantade sig med grundläggande metoder för kedjetillverkning och fick samtidigt möjlighet att designa en halskedja eller ett armband. Workshopen var också ett tillfälle att sudda ut gränserna mellan klassiskt hantverk och digital formgivning. I flera av kedjorna ingår 3D-printade delar som skapats i programmen Sculptris, Fusion360 och Mesh Mixer. De har sedan printers i 3D-skrivare och integrerats i smyckena. Bakom varje kedja ligger noggrant kompononerade tillvägagångssätt och kreativ innovation.

– – – –

Vinjettbilden är en silverkedja av Vera Ellburg.

Douglas Tillberg Bergström

Lovisa Parment

Halskedja i silver med 3D-printat hänge i brons- och plastblandning.

Hänget är konstruerat i programmet Fusion 360, och printat i en brons- och plastblandning för att få mer tyngd. Länkarna i halskedjan är sedan inspirerat från berlockens olika former. Jag ville få en lekfull känsla i kedjan och blanda det med hänget som har en mer klassisk berlock-känsla.

/ Lovisa Parment

Lovisa Parment

Selma Fredriksson

Trefoil Knot Chain

Halskedja i silver med 3D-printade inslag. Länkarna är trefoil-knutar, vilket är den enklaste matematiska knuten. 3D-länkarna gjordes i programmet Fusion 360. Jag tillverkade silverlänkarna med en egenkonstruerad träplatta med spikar i. Silvret lades in i 3D-printern halvägs igenom printprocessen för att jag skulle kunna sammanfoga länkarna utan lod.

/ Selma Fredriksson

Selma Fredriksson

Hanna Eriksson

Drops

Ring: silverstav och granulat, 2,5×2,5cm

Armband: silvertråd och granulat, 17×0,5cm

Silverringen var mitt första smycke jag gjorde under min tid på Nyckelviksskolan. Uppgiften hette “Nature talks back”, vi skulle inspireras av ljud från naturen. Jag valde regnljud och mitt mål var att försöka efterlikna regndroppar.

Armbandet tillhörde uppgiften “Making chains”, där vi skulle designa våra egna kedjor. Jag valde att arbeta med granulat då jag ville ha en kedja som passade med min ring.

/ Hanna Eriksson

Viktoria Tjernberg

Plates

Ett armband i silver från momentet Making Chains. Armbandet består av fyrkantiga silverstavar som är länkade genom nitningar.

/ Viktoria Tjernberg

Mi Lindberg

The Golden Bracelet

Pansarkedja i mässing som armband i kursen Making chains. Jag lödde ihop ringar och sedan twistade jag dem åt sidan så de lade sig platt på varandra.

/ Mi Lindberg

Felicia Karlsson

Bubblor på band

Jag är fascinerad av blandningen mellan avsikt och slump. De oregelbundna länkarna i silver skapar ett flöde, en slags intuitiv rytm.

Felicia Karlsson

Felicia Karlsson

Felicia Karlsson