Min plats

Julia Stensland Vinrot, Maria Martin, Zuzana Konecna, Lotta Nordström, Pernilla Gustafsson, Sofia Karlsson, Kalliopi Pavlidou och Maria Kihlberg,

Ni ska skapa ett textilmönster utifrån en plats. Mönster kan ses som bärare av minnen och berättelser. Ett språk utan ord, visuell kommunikation, som går att tolka och möta världen igenom. Politiskt, vardagligt, humoristiskt, laddat eller dekorativt.

Vägledning och sätt att komma igång: Börja med att brainstorma utan för mycket betänklighet. Bläddra i böcker, utforska mönstren i kring dig. Gör till exempel ett moodboard: ett collage av material, foton, ord.

Se den här uppgiften som en möjlighet att vara spontan och lekfull och använd den för att undersöka olika metoder att gestalta det ni har omkring er. Brainstorma också kring vad en plats är och kan vara. Gör en lista platser som är intressanta för dig.

Material: skissbok eller liknande för att dokumentera arbetsprocessen. Skissmaterial, tidningar, sax, lim, tejp etc. Förkläde och handskar i textilverkstan.

Slutresultat: uppgiften ska utmynna i två mönster eller, om ni vill, en hel mönstervärld. Minst ett mönster ska tryckas på tyg och resterande mönster kan redovisas genom skisser, bilder eller annan vald teknik.

/ Anna Nordström, lärare i textil tryck

– – – – – –

Textiltryck i vinjetten av Julia Stensland Vinrot, Min plats, minnen. Rasmus

Maria Martin

Maria Martin

Zuzana Konecna, Mitt inre landskap

Lotta Nordström, Östra Örten, screentryck på bomullsfrotté

 

Sofia Karlsson

Pernilla Gustafsson, Jerusalem

Kalliopi Pavlidou, Min trädgård

Maria Kihlberg, schablontryck på chockfilt

Maria Kihlberg, schablontryck på chockfilt

Maria Kihlberg, screentryck på lakan

Maria Kihlberg, screentryck på presenning