Med inspiration från växtvärlden – gestalta ett mänskligt karaktärsdrag

Olle Ehn Hillberg, Johanna Lebert, Ebba Olsson, Sara Lagerin, Myrna af Wetterstedt, Sofia Lindell Davidsson, Filippa Byström, Johannes Lepistö och Jonas Zajicek

Vinjettbild: Olle Ehn Hillberg, Färg, form och hantverk gr 1

Den här uppgiften inspirerade mig, jag tyckte det var intressant med idén att få fram en organisk känsla i metall som naturligt är så hårt och rått. Inspirationen till ljusstaken kommer från sjöborrar. För att få ett så organiskt uttryck som möjligt så valde jag att forma piggarna oregelbundet och att inte putsa ljusstaken efter att den fått sin smutsiga patina.

Johanna Lebert

Sarracenia purpurea

Flugtrumpeter av hamrad kopparplåt, monterade i kruka med mossa.

Johanna Lebert, Färg, form och hantverk gr 1

Ebba Olsson

En mussla med integritet

Musslan symboliserar en viss mystik, den tycks utsöndra en sorts nyfikenhet hos människan. På havets botten ligger den och lurar.

Som liten besökte jag ofta mina morföräldrars stuga vid Vänern. I ett av stugans alla fönster befann sig en en liten hög med diverse snäckor och musslor. Min mamma brukade be mig att sätta en av snäckorna mot örat, för att höra havets brus. Jag lyckades aldrig höra något brus, men blev trots det fascinerad av snäckorna och musslornas formspråk. Musslans hemlighetsfulla skal tilltalade mig särskilt med dess många nivåer och lager. Jag ser dessa lager som något mänskligt, jag ser det som integritet. En egenskap som ofta ses förbi.

Ebba Olsson, Färg, form och hantverk gr 1

 

Grönkål, Sara Lagerin, Färg, form och hantverk gr 1

Filippa Byström

Ormbunken

Jag gjorde denna huvudbonad under hösten då ormbunkarna växte längs vägen till skolan. Så jag plockade med mig en och inspirerades till att göra någon typ av krona. Jag ville ge en känsla av makt och ömhet på samma gång. Ormbunken är böjbar och mjuk, ja, men i metall blir bladen knivskarpa. Jag handmanglade varje blad, klippte ut och formade bladen och smed diademet. En typ av gloria som symboliserar makt och natur. Kraftfull och tilltalande men oförlåtlig.

Filippa Byström, Färg, form och hantverk gr 1

Johannes Lepistö

Hunger

En eftersträvan att få motsatser att sammanflätas i ett dynamiskt men balanserat möte. Den hårda metallen omvandlad till något organiskt och mjukt. En inbjudande och lockande form som döljer något skoningslöst. Hon är hungrig.

Johannes Lepistö, Färg, form och hantverk gr 1

Johannes Lepistö

Myrna af Wetterstedt, Färg, form och hantverk gr 4

Jonas Zajicek, Färg, form och hantverk gr 4

Jonas Zajicek, Färg, form och hantverk gr 4

Jonas Zajicek, Färg, form och hantverk gr 4

Sofia Lindell Davidsson, Färg, form och hantverk gr 4