Conversation piece

Viveca Smedberg, Johannes Lepistö, Melina Badejo, Hanna-Li Björk Nilsson, Johanna Lebert, Måns Fridlizius Lindberg, Filippa Byström, Nora Carlsson Barrios, Gabriella Hedesand, Paulina Fahlström och Molly Welander

På grupputställningen Conversation piece på galleri blås & knåda 12-19 februari deltog 48 studerande från Färg, form och hantverk.

De presenterade moderna samtalsobjekt i keramik som tar avstamp i figurintraditionen. Besökaren mötte individuella tolkningar av vår tids stora och små frågor.

Galleri blås & knåda ligger på Hornsgatan på Södermalm.

Lärare i keramik är Ylva W Franzén.

– – – – –

Vinjettvideo av Viveca Smedberg, Färg, form och hantverk gr 1

Plasten förorenar vår natur och vårt hav. Går det att rädda haven från all plast? Slutar vi välja plastpåsar bara för att de blir dyrare? Kommer förbud och böter vid försäljning av plastpåsar göra någon skillnad

Detta är en video från när min påse stod på tork innan den skröjades.

Johannes Lepistö

Bleached, lergods och glasyr

She is the beginning, she signals the end
For herself, she is left to fend
We rinsed her home
Stripped her to the bone
In her reflection Ourselves we see, Dull
Lifeless
We watch the colour bleed

Johannes Lepistö, Färg, form och hantverk gr 1

Johannes Lepistö

Melina Badejo

Gummor

Ytliga, självupptagna, utsatta, starka, sexualiserade, oroliga, kränkta, obrydda, bittra, arga, objektifierade, krigare, nedvärderade, orädda och jävligt trötta.

Melina Badejo, Färg, form och hantverk grupp 2

Hanna-Li Björk Nilsson

Med den här skulpturen, som också är en funktionell tekanna, vill jag upplysa mellanrummet mellan två världar. Den är gestaltad på ett sätt som kan ge intryck av en stridsvagn.

Ett perspektiv som handlar om de politiska makternas spel gentemot de individer som personligen upplever stressen och trauman som krig och konflikter för med sig.

Mellanrummet mellan en nästan evig väntan och den stund när adrenalinet pumpar. En hyllning till världens frontmän, och till dem som offras i jakten på fred.

Hanna-Li Björk Nilsson, Färg, form och hantverk gr 3

Hanna-Li Björk Nilsson

Johanna Lebert

Athena

Ett modernt samtalsobjekt som speglar vår tid år 2020. 1700-talets klassiska figuriner var tänka att spegla tidens ideal men hur skulle Athena se ut år 2020

Skulle hennes stridsrop skalla över demonstrationstågen, med slagordsklädda plakat i hårt knutna nävar för att kräva rättvisa

Stengods och glasyr

Johanna Lebert, Färg, form och hantverk gr 1

Måns Fridlizius Lindberg

Poolen, stengods

Vita, heterosexuella, medelålders män som drunknar i sin egna könsroll och sina egna förväntningar på sig själva. Inspirationskälla var teaterpjäsen Gudarna med regissören Emanuelle Davin.

Måns Fridlizius Lindberg, Färg, form och hantverk gr 3

Måns Fridlizius Lindberg

Filippa Byström

Ändstatione

Jag har tagit avstamp i toaletten som objekt i en politisk kontext. Vem får vara här? Men också hur representerar toaletten vår samtid? Våra vanor och hur vi titulerar vår tid.

Material: lera, glasyr och oxider

Filippa Byström, Färg, form och hantverk gr 1

Blue Boy, Nora Carlsson Barrios, Färg, form och hantverk gr 3

Blue Boy, Nora Carlsson Barrios, Färg, form och hantverk gr 3

Gabriella Hedesand

Ångest

Oro, stress och ångest. Förväntningar, måsten och krav. Känslan att inte räcka till, att inte leva upp till förväntningarna. Vara omtyckt, vara alla tillags. Ibland är känslan för stark, överväldigande. Ibland kan man inte annat än att lägga sig ner och låta känslan ta över.

Gabriella Hedesand, Färg, form och Hantverk gr 3

Paulina Fahlström, Färg, form och hantverk gr 3

Molly Wellander, Färg, form och hantverk gr 3

I höstas fick jag veta att min storebror skulle få en bebis. Detta blev min inspiration i den här uppgiften.

Jag tittade mycket på referensbilder av Antonio López stora skulpturer av bebishuvuden. I processen lärde jag både känna barnets anatomi och keramikleran.

Molly Wellander

Molly Wellander, Färg, form och hantverk gr 3